Jihad in China: Vliegtuigkaping verijdeld

29 Juni 2012

In de regio waar veel Oeigoeier (een chinees volk dat voornamelijk islamitisch is) wonen is een vliegtuigkaping verijdeld. Het begint er steeds meer op te lijken dat naast de Filipijnen, Thailand, Australië, Europa, Amerika, India, Rusland ook China een probleem begint te krijgen met islamitisch terreur. Na de bloedige opstand van islamitische Oeigoeiers in 2009 en de aanslag op Chinese politie agenten in 2008 zie hier.

Bron: De Volkskrant

Vliegtuigkaping in Xinjiang verijdeld

29/06/12, 16:05  − bron: AP

Passagiers en bemanningsleden hebben vandaag een poging tot vliegtuigkaping in de westelijke Chinese regio Xinjiang verijdeld, melden de betrokken regionale luchtvaartmaatschappij en de regionale overheid.

Zes verdachten zijn aangehouden. Zij probeerden het vliegtuig kort nadat het Hotan in het zuiden van Xinjiang voor een vlucht naar de regionale hoofdstad Urumqi was opgestegen te kapen. Nadat de poging was verijdeld keerde het toestel naar Hotan terug.

De regionale overheid van Tianshan vermeldde in een bericht op haar website niet hoe de kaping was verijdeld, hoeveel mensen aan boord waren, noch wat er bekend was over het motief of de achtergrond van de kapers.

Hotan was onlangs het toneel van botsingen tussen etnische Oeigoeren en de autoriteiten. De islamitische Oeigoeren verzetten zich tegen de strakke overheidscontrole op hun religie en cultuur.
De overheid stelt dat China te maken heeft met een terroristische dreiging van radicale moslimgroepen in de regio en dat zij veel geïnvesteerd heeft in het verhogen van de levensstandaard in Xinjiang.

In 2008 meldden staatsmedia dat een Oeigoerse vrouw een mislukte poging had gedaan om een vlucht van Urumqi naar Beijing te kapen

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: