Geen alcohol en varkensvlees meer afrekenen bij kassa moslima

Bij een vestiging van de Amerikaanse supermarktketen Wegman’s kun je bij één van de kassa’s niet meer terecht als je tussen de boodschappen ook een wijntje of salami wilt afrekenen. De manager van de supermarkt heeft dit besloten toen één van zijn medewerksters, een moslima aangaf dat ze liever geen producten meer wilt afrekenen die niet halal zijn.

De manager heeft daarom een bordje neergezet bij haar kassa met de tekst: “Attentie klanten. Als er tussen uw boodschappen varkensvlees of alcoholische producten zitten willen we u vriendelijk vragen een andere kassa te nemen”.

 

Natuurlijk heel respectvol van Wegman om rekening te houden met de religieuze wensen van haar personeel maar dit gaat toch echt iets te ver. Als je in Amerika in een supermarkt werkt kun je verwachten dat mensen ook bier, wijn en varkensvlees komen afrekenen. Dit zijn nou eenmaal de producten die veel worden verkocht in een supermarkt.

Helaas begint het een trend te worden om werplekken steeds meer aan te passen aan de wensen van islamitische medewerkers. Zo was er laatst nog het incident in Amerika waar moslim medewerkers van een groot taxi bedrijf extra pauzes eisten bovenop de reguliere pauzes om het islamitisch gebed te kunnen doen. Daarnaast zijn er fabrieken in Amerika waar de lopende band verschillende momenten van de dag stilgezet wordt voor het islamitisch gebed. Ook de met belastinggeld aangelegde voetwaskraantjes bij een Amerikaans vliegveld speciaal voor moslim taxichauffeurs kunnen we zien als verregaande extraatjes voor moslim medewerkers binnen bedrijven.

Ook in Nederland zien we deze trend. Zo zijn er steeds meer gebedslokaaltjes binnen bedrijven en instellingen. Deze worden vaak stilte ruimtes genoemd en worden gepresenteerd als ruimtes voor alle godsdiensten, maar zijn voor het grootste gedeelte door moslims geïnitieerd.

Het lijkt erop dat bedrijven alleen zwichten voor de eisen van moslims. Ik vraag me dan ook af wat er zou gebeuren wanneer bijvoobeeld een Hindoeïstische medewerker geen koeienvlees meer wilde afrekenen of wat dacht je van een veganist die geen vlees, melk en ei producten meer verkocht. Dat wordt lachen aangezien er in elk product wel ei zit.

Respect voor alle godsdiensten ja maar dit gaat mij toch echt te ver!!!

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: