Syrische Rebellen of Assad?

Voor of tegen Mubarak? Voor of tegen Gaddaffi? De Arabische lente kan je soms ernstig in verwarring brengen. We zien die brute dictators hun volk met ijzeren vuist onderdrukken, en dan komt het volk ineens in opstand. Democratie democratie scanderen de media. Experts worden ingevlogen om ons te vertellen hoe geweldig dit is. Democratie net als bij ons in Europa. Wanneer we ineens de radicale moslims in beeld zien komen zijn deze zelfde experts er als de kippen bij om ons gerust te stellen. De Moslim Broederschap zal echt niet veel zetels krijgen dit is een seculiere revolutie en de sharia wordt heus niet ingevoerd.

Assad met zijn Shiitische vrienden

Helaas enkele maanden later zijn we getuigen van een voorheen seculier Tunesië waar ineens een radicaal islamitische partij aan de macht komt. De Burqa en Jelaba beginnen ineens het straatbeeld te domineren. In Egypte blijkt nu toch dat de Moslim Broederschap de grootste partij is geworden. En tot overmaat van ramp wordt de nog radicalere Salafisten partij Al-Nour tweede. In Libië hebben we beeldend kunnen zien wat “vrijheid strijders” doen met hun dictator als ze deze eenmaal te pakken hebben. De bloedige beelden staan nog steeds op mijn netvlies gegraveerd. Vervolgens hebben ze zijn lijk nog eens dagen lang tentoongesteld in een winkelcentrum en kwamen hele gezinnen met kinderen kijken naar het rottende lichaam.

Syrische rebellen

Mijn vraag is moeten we deze rebellen wel helpen? Wat is de toekomst van deze landen als de dictators vallen. Krijgen we wel democratie of krijgen we meer sharia. Ik ben bang voor het laatste. De christenen die in deze landen wonen trekken vaak aan het kortste eind. Zo zijn de Kopten de afgelopen jaren nog niet zo erg vervolgd als na de Arabische lente.

Nu is Syrië aan de beurt en Assad die de opstand bruut neerhaalt zit op de wipstoel. Wat we ons echter af moeten vragen is wat krijgen we ervoor terug. Wie zijn die Syrische rebellen? We weten in ieder geval dat ze even bruut zijn als Assad en zich ook schuldig maken aan martelingen. Verder weten we dat het een coalitie is tussen de Moslim Broederschap, Salafisten en Alqaida. Moet deze coalitie Syrië overnemen? Dit zal betekenen dat wederom een redelijk seculier moslim land overgenomen wordt door radicalen. Dit betekend hoogst waarschijnlijk het einde van het Christendom in Syrië. Daarnaast wil ik niet eens beginnen na te denken over het lot van de Alawiten en Shiiten(de stroming waar Assad toe behoord). Grote kans dat de rebellen en de Soennitische bevolking haar woede jegens Assad op deze religieuze stroming zal botvieren.

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: