Verdachte schietpartij Toulouse blijkt jihadist van Noord-Afrikaanse afkomst

Reformatorisch Dagblad

TOULOUSE (ANP/AFP) – Een speciale eenheid van de Franse politie heeft woensdag geprobeerd een 24-jarige man in Toulouse aan te houden die van de dodelijke schietpartij op een joodse school in de stad wordt verdacht. De verdachte schoot op de agenten en heeft zich verschanst. Twee agenten zijn gewond geraakt. Er wordt over zijn overgave onderhandeld.

De andere bewoners van het pand in de zuidoostelijke wijk C“te Pavée zijn niet geëvacueerd, meldde de plaatselijke krant La Dépeche du Midi.

De politie is op verscheidene plaatsen in actie gekomen in de grote Zuid-Franse stad van 440.000 inwoners. De broer van de verdachte is aangehouden.

De verdachte is volgens de politie een Fransman van Noord-Afrikaanse afkomst. De minister van Binnenlandse Zaken, Claude Guéant, heeft gezegd dat de verdachte zich als jihadist beschouwt en de dood van Palestijnse kinderen wilde wreken. Hij zou eerder bij twee aanslagen ook drie Franse militairen hebben doodgeschoten, uit onvrede over de Franse militaire aanwezigheid in Afghanistan. De verdachte is een bekende van de binnenlandse veiligheidsdienst DCRI.

Hij is volgens Guéant in Afghanistan en Pakistan geweest. Hij is in Afghanistan een keer aangehouden, maar niet wegens zaken die met terrorisme te maken hebben, berichtte de Franse politie woensdag. De 24-jarige man zegt lid te zijn van het terreurnetwerk al-Qaeda.

Maandag opende een man het vuur op kinderen op een joodse school in Toulouse. Daarbij vielen vier doden, onder wie drie schoolkinderen. Bij de aanvallen werd steeds hetzelfde wapen gebruikt. In het zuidwesten van Frankrijk werd het hoogste terreurdreigingsniveau afgekondigd.

De campagnes voor de presidentsverkiezingen in april worden officieel vrijdag hervat. Ze waren stilgelegd na de moordpartij op de school in Toulouse. Verscheidene presidentskandidaten konden het echter niet laten commentaar te geven. De radicaal nationalistische Marine Le Pen hamerde er woensdag op dat „het fundamentalistische gevaar in Frankrijk wordt onderschat.” De voorganger van de grote moskee in Parijs Dalil Boubakeur heeft er woensdag op gewezen dat 99,9 procent van de Franse islamieten burgers zijn die zich aan de wet houden.

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: