Egyptische paus Shenouda III overleden op 88 jarige leeftijd

De Egyptische paus Shenouda III is zondag op 88 jarige leeftijd overleden.Paus Shenouda die in 1971 leider werd van de koptische kerk leed al geruime tijd aan verschillende lichamelijke klachten.

De Paus zette zich in voor meer eenheid met andere orthodoxe kerken en haalde de banden aan met de Rooms-Katholieke kerk, al kwam het nooit tot een warme relatie met Rome.

De kerkvorst stond bekend als een bruggenbouwer met een goed gevoel voor humor, maar kon ook erg hard tegen de islamitische overheid zijn wanneer hij opkwam voor de rechten van de Kopten. Dit laatste leidde er zelfs toe dat de islamitische president Sadat de Paus in 1981 verbande naar een klooster. Zelfs nadat Sadat kort daarna door extremistische moslims werd geliquideerd (omdat Sadat een vredesakkoord met Israël had getekend) liet diens opvolger president Mubarak de paus pas in 1985 vrij. Na de vrijlating waren de banden tussen de islamitische regering en de paus koel maar over het algemeen goed.

Christenen in Egypte leven al eeuwen lang als tweederangsburgers onder islamitische overheersing. Volgens de islamitische leer moeten joden en christenen als ze niet tot de islam bekeren leven als zogenaamde Dhimmi‘s. Dit zijn tweederangsburgers die beperkingen opgelegd krijgen.

De laatste jaren ging het een stuk beter met de kerk en werden ze veelal met rust gelaten. Begin 2011 ging het echter de verkeerde kant op toen een volle kerk tijdens de dienst werd opgeblazen. Hierbij kwamen 100 mensen om het leven. Tijdens de Arabische lente zijn er vervolgens vele aanvallen geweest op kerken en christenen.

Vanuit de hele wereld betuigen leiders hun medeleven met het Koptische volk. Ook in eigen land werd door zowel moslims als christenen stilgestaan bij de dood van paus Shenouda III. In het parlement echter weigerde sommige ministers van de radicaal islamitische Al-Nuur partij één minuut stilte te houden en liepen de zaal uit.

De uitvaart zal waarschijnlijk dinsdag plaatsvinden in Caïro.

Bron:Reformatorisch dagblad

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: